Arhiva coolinaria
Pentru sezonul estival sunt ideale salatele. Nu stai mult timp in bucatarie, nu gatesti nimic la cuptor, dar poti sa servesti gustari dintre cele mai gustoase. Profita de fructele si legumele care se
Pentru un week-end de vara, cand vrei sa mananci ceva dulce, dar sa nu pierzi mult timp prin bucatarie, sigur esti in cautare de deserturi rapide. De aceea, noi iti propunem 3 deserturi pe care le pot
Clafoutis este un desert frantuzesc facut din cirese negre si aluat mai gros. Reteta traditionala provine din regiunea Limousin si se pregateste cu cirese intregi. Se spune ca samburii dau o savoare a
Ne-am obisnuit sa gatim cu cateva fructe si legume, dar bucatarii ne demonstreaza ca putem face mancaruri gustoase si cu... flori. Nu trebuie decat sa cautam retete si sa testam. Floare de hibiscus Pe
Folosita mai putin de noi, dar mai mult de populatiile mediteraneene, rucola e cunoscuta inca din Antichitate. Datorita gustului amarui, destul de puternic, este ideala pentru salate. Iata cateva rete
Sushi este o mancare cu specific nipon, cu sute de ani de istorie si traditie. Ea consta in orez gatit, servit rece, cu peste crud/gatit sau cu fructe de mare. Prima data a fost consumat in Asia de Su
Cand auzi de gratar, te gandesti imediat la mici, carnaciori si bucati de friptura. Uneori pui alaturi cateva legume. Alteori, nu. Cu ajutorul gratarului, insa, se pot pregati mai multe mancaruri. Iat
Despre papadie se stie ca este folosita in medicina datorita faptului ca poate stimula ficatul lenes, combate obezitatea, scade tensiunea arteriala etc. In bucatarie, in schimb, se regaseste pe lista
Trei secole de stapanire otomana, urmate de aproape trei decenii de ocupatie franceza si-au pus amprenta foarte mult pe stilul de gatit libanez. Daca otomanii au introdus consumul de carne de miel, fr
Sosul de rosii nu lipseste din nici o bucatarie, in schimb nu e folosit in chiar atat de multe retete pe cate s-ar putea. Avantajul lui e ca se poate pregati foarte usor in casa, toamna, cand pietele
Bucataria Ciprului este strans legata de cea greaca, dar are si influente turcesti, italiene si orientale. Unul dintre cele mai renumite preparate traditionale din Cipru este Halloumi, un sortiment de
O zi calduroasa nu inseamna doar inghetata, ci si limonada. Reteta clasica o stim cu totii: stoarcem cateva lamai intr-o carafa cu apa, indulcim dupa gust si strecuram doua-trei cuburi de gheata. Exis
Proiectul "Deserturi de poveste" isi propune sa promoveze cultura si traditia famililor vechi boieresti din Romania prin intermediul deserturilor si al "cofeturilor" vechi, ale caror secrete de prepar
Dupa o zi de munca, abia astepti sa faci orice ca sa te relaxezi. Unii dintre noi citesc, altii merg la film, organizeaza un picnic. Toate acestea, insa, nu pot fi facute chiar asa des pe cat ne-am do
Datorita faptului ca Hong Kong-ul s-a aflat mult timp sub ocupatie britanica si nipona, este imposibil ca bucataria locala sa nu fi fost influentata de acest lucru. Si, pentru ca aproape 98% din popul
Unul dintre cele mai cunoscute sortimente de branza din lume este branza feta. Se foloseste cu precadere in retete de salate, placinte si pizza (mai ales in cele mediteraneene). Iata in continuare mai
Serile de film de acasa, mersul la cinema cu prietenii, jocul de carti sau domino-ul nu ar fi la fel fara floricelele de porumb. Mai sarate, mai dulci, sunt foarte usor de facut si umplu bucataria de
Surprinde-ti familia ori musafirii cu ceva neobisnuit. Alege cateva retete de desert mai… condimentate sau reinventeaza-le pe cele pe care le stii deja. Nu uita sa cumperi ingredientul principal: ar
Varza de Bruxelles face parte din aceeasi familie a cruciferelor ca si broccoli. Pentru ca a fost cultivata pe arii largi in jurul Bruxelles-ului, si-a primit numele de la acest oras. Varza de Bruxell
Bucataria este universul lor, iar combinatiile de ingrediente, mistere deslusite sau pe cale de a fi patrunse. Au luat contact cu ustensilele de gatit si cu primele notiuni la varste fragede. Intr-ata
Unul dintre cele mai cunoscute condimente din lume este mustarul. Il folosim intr-atat de mult, incat mititeii, hot-dog-ul ori sandvisurile parca nu au acelasi gust fara el. Mai mult, il trecem pe lis
Paella e o mancare tipic spaniola care se face cu orez. Locuitorii regiunii Valencia o considera drept simbolul lor. Exista trei feluri principale de paella: paella valenciana, paella cu fructe de mar
In mod cert, bucataria Americii Latine este bogata, atat in retete, cat si in alimente. De la retetele bastinasilor, prin diverse influente, s-a ajuns la ceea ce exista astazi. Ca mai toate bucatariil
Mesele festive romanesti parca nu sunt aceleasi daca nu pregatim macar o reteta de salata. De multe ori, antreurile de acest fel ne salveaza atunci cand nu mai stim cu ce sa-i servim pe musafiri. Cine
De pe masa de Paste nu trebuie sa lipseasca sub nici o forma cozonacul. Cea mai des pregatita este reteta cu nuci, cat mai multe nuci. Exista, insa, si alte retete la fel de gustoase. Iata care sunt p
Una dintre cele mai importante sarbatori crestine, alaturi de Nasterea Domnului, este Pastele. Cu mic, cu mare, indiferent de nationalitate sau cultura, luam parte la Invierea Celui care S-a sacrifica
Intrebarea cea mai des intalnita in aceasta perioada este: Ce gatesti bun de Paste? In general, se aleg retetele arhicunoscute: oua rosii, oua umplute, friptura de miel si cozonac. Daca vrei sa-ti imp
Cand auzim de Israel ne gandim, fara indoiala, la Mormantul Sfant. Nici pe departe nu ne imaginam cam ce inseamna bucataria israeliana, dar avem impresia ca este, sa spunem, intangibila. Fals. E o buc
Iti place sa gatesti cu carne de pui, dar ai ramas in pana de idei? Atunci incearca si niste retete de pui la gratar, absolut delicioase, usor de facut si ideale ca pachet pentru excursii, scoala, job
Despre bucataria marocana se poate spune ca este rafinata si foarte diversa, iar asta datorita interactiunii cu alte culturi de-a lungul timpului. Cele mai puternice influente culinare au venit din pa
Prajiturile cu migdale sunt usor de facut, gustoase si aromate. Pot fi servite atat la cafea, dimineata, cat si dupa-amiaza, la un ceai, ori chiar de luat la pachet la serviciu. Iata ce retete de dese
In Evul Mediu, regimul alimentar a variat in functie de statutul social. Cum majoritatea “importurilor” insemnau transport costisitor, cei bogati isi permiteau sa-si asezoneze mancarea cu diverse
Conform unui raport publicat de Google Trends, populatia globului tinde sa devina vegetariana. Retetele fara carne sunt tot mai apreciate atat in restaurante, cat si in locuintele multor persoane. Inc
Un singur cuvant descrie foarte bine bucataria Africii de Sud: curcubeu. De ce? Pentru ca e locul unde se intalneste arta culinara indigena cu cea europeana, asiatica si americana. Colonialismul si im
Codul bunelor maniere inseamna, in general, cam acelasi set de reguli. Totusi, in functie de continent sau tara, pot aparea mici diferente. Iata cateva dintre acestea: Marea Britanie - gazda incepe sa
Indiferent ca mergi la restaurant, esti invitat la un cocktail sau organizezi o masa in familie, trebuie sa cunosti codul bunelor maniere. Cunoscut si sub denumirea de eticheta, el consta intr-un set
In perioada 19-23 aprilie se va desfasura a treia editie de primavara a Targului National al Mierii din Bucuresti. Organizat de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania, evenimentul doreste sa ev
Julia Child este persoana care le-a facut cunostinta americanilor cu bucataria frantuzeasca, prin intermediul volumului Mastering the Art of French cooking. Despre ea se stie ca a fost bucatareasa, ve
Cu totii stim ca lavanda este o planta minune atunci cand e vorba de combaterea insomniei si a starilor nervoase. Datorita proprietatilor sale, se foloseste pentru prepararea tincturilor, dar si pentr
Cele mai faimoase produse din bucataria elvetiana sunt branzeturile Gruyere si Emmental si ciocolata cu lapte. Datorita pajistilor intinse si mediului propice, fermieri elvetieni s-au axat pe crestere
Unul dintre cele mai populare aperitive pregatite de Paste consta in oua umplute. Cu putine ingrediente, intr-un timp destul de scurt si fara cine stie ce cunostinte culinare, platoul festiv este gata
Hummusul se gateste cu precadere in Orientul Mijlociu, Maroc si nordul Africii. El consta in naut pasat, amestecat cu suc de lamaie, ulei de masline, usturoi, sare si tahini. Cuvantul hummus este de o
Celebrele sosuri frantuzesti dateaza din Evul Mediu. La inceputul secolului al XIX-lea, bucatarul Antonin Careme a incercat sa adune cat mai multe retete originale de sosuri, iar spre finalul secolulu
Unele persoane adopta un regim alimentar vegetarian din motive medicale. Altele, cum sunt vedetele, vor sa aiba o silueta si un ten mai frumoase. Daca si tu te gandesti sa incerci meniul vegetarian, i
Adesea, in loc de sos pentru salate se foloseste cuvantul dressing. In Vest, sunt trei feluri de dressinguri: vinegreta (vinaigrette), dressing cremos (in general, cu maioneza, iaurt, smantana, lapte
Bucataria tatara este un cumul de influente: bulgare (katyk, bal-mai, kabartma), chinezesti (ceai, pelmeni), uzbekistane (pilaw), est europene etc. In ciuda influentelor, nu si-a pierdut din caracteri
Datorita solului fertil, din bucataria egipteana nu vor lipsi niciodata cerealele, legumele si verdeturile. In perioada Antichitatii, se consumau cu precadere legume si paine, iar carne nu-si permitea
Notiunea de bucatarie fusion consta in amestecarea mai multor traditii culinare. Este specifica zonelor metropolitane, adica acelor regiuni unde se intalnesc populatii din mai multe locuri de pe glob.
Mancarurile si bauturile tabu sunt un rezultat atat al invataturilor din diverse religii, cat si al unor practici ce tin de grija pentru sanatate, de simboluri totemice etc. In general, orice religie
Bento sau o-bento inseamna mancare la pachet, pusa intr-o cutie compartimentata, de diferite marimi, si asezata cat mai placut pentru ochi. Poate fi luata la scoala, serviciu, in calatorii etc. Obicei
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale v...
»
citeste
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor a...
»
citeste
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul,...
»
citeste
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deose...
»
citeste
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau...
»
citeste
Ai auzit vreodata de dieta olandeza? Ti-a fost recomandata, dar nu ai incercat-o pana acum? Ei bine, este momentul sa faci cunostinta cu ea. In primul rand, dureaza doar o saptaman...
»
citeste
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa...
»
citeste
Frisca este obligatorie de sarbatori deci cautati sa fie pe cat posibil si proaspata, si foarte gustoasa.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Herbes de Provence
Originare din Franta, asa cum ne indica si denumirea lor, Herbes de Provence sunt un amestec util de...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
cartea ''slabire rapida mentinere...
ulei
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate=' and x=x
fortificate='
Ustensile bucatarie legume
spray ulei vegetal
vegetal
frisca albus
preparata
iod'A%3D0
specii pesti oceanici' and...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana sfaturi pentru gatit cu ceapa tipuri de ceapa ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar caramelizat mar cu caramele rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate dieta olandeza despre dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita