Arhiva coolinaria
Psyllium este o planta mediteraneana, din familia patlaginei, folosita in Antichitate pentru tratarea inflamatiilor sistemului urinar. In prezent, nu doar in medicina intalnim semintele de psyllium, c
Daca tot se apropie cu pasi repezi sezonul rece, e bine sa aflam cat mai multe despre alimentele care ne feresc de raceli, gripe, infectii. Unul dintre cele mai eficiente este usturoiul. Da, "vedeta"
Considerata, poate, cea mai banala leguma, ceapa pare sa fie plina de surprize cand e vorba de viata noastra. Cel mai adesea o evitam din cauza faptului ca ne alegem cu o respiratie mai putin placut m
Chefirul e cunoscut drept "laptele magic" si se obtine prin fermentarea laptelui cu "boabe de chefir" sau "ciuperci de chefir". Originea sa o gasim in Muntii Caucaz. Conform legendelor, "boabele de ch
Vitaminele sunt niste substante care hranesc organismul si stimuleaza functionarea tuturor functiilor acestuia. Ele se impart in doua categorii: solubile in apa si solubile in grasimi. Vitaminele solu
Exista doua mari categorii de vitamine: solubile in apa si solubile in grasimi. Primele, intrucat nu sunt depozitate in organism, trebuie administrate zilnic. Este vorba de complexul de vitamine B si
Floarea ne incanta privirea, parfumul ne alinta simtul olfactiv, iar fructul ne scapa de unele probleme de sanatate. Toate acestea le intalnim la trandafirul salbatic, cunoscut in popor drept trandafi
Stiai ca 500 de grame de sofran costa aproximativ 3.000 de dolari? De ce asa mult? Pentru ca este necesara recoltarea a aproximativ 80.000 de flori pentru obtinerea acestei cantitati. Poate de aceea a
O dieta sanatoasa inseamna si consum de minerale. Impreuna cu vitaminele, ajuta la dezvoltarea organismului, la formarea sangelui, a oaselor, la functionarea normala a sistemelor digestiv, nervos, rep
Mineralele sunt nutrienti pe care ii absorbim din alimente, la fel de importanti pentru sanatatea noastra ca si vitaminele. Ei fac parte din celulele, tesuturile, muschii si fluidele noastre. Pentru f
Gutuile sunt originare din sud-vestul Asiei, fiind specifice regiunii muntilor Caucaz. In Grecia Antica, erau un cadou ritualic oferit la nunta, avand rolul de a parfuma buzele miresei inainte de a in
Oregano, "bucuria muntelui" (in greaca), este o planta aromatica foarte mult folosita in bucatariile mediteraneene si mexicane. Datorita aromei destul de puternice, face pereche excelenta cu vinete, r
Originara din Indonezia, nucsoara este samburele unui fruct destul de asemanator cu piersica. O poti recunoaste usor dupa gustul dulce-iute si aroma fina. In Antichitate, nucsoara era utilizata drept
In mod automat, la fiecare schimbare de sezon, ne modificam si regimul alimentar, in functie de produsele de pe piata locala. Spre exemplu, daca vara avem din abundenta verdeturi, legume si fructe, ia
Un regim alimentar sanatos inseamna: energie, stare generala buna, greutate constanta, aspect fizic placut. Spre deosebire de barbati, femeile trebuie sa fie mai atente atunci cand vine vorba de manca
Toamna fara miros si gust de castane coapte nu e toamna in adevaratul sens al cuvantului. Castanele pot fi consumate crude, fierte, prajite, caramelizate. Dincolo de savoarea lor, au multe beneficii p
Coriandrul este o planta aromatica mediteraneana, dar utilizata foarte des in bucataria indiana, mai ales pentru salate si supe. Coriandrul este o sursa de: fibre, vitamine (A, C), acid folic, betacar
Se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe. Aceasta, de fapt, e varianta actualizata a unui proverb de pe la 1866, conform caruia, daca mananci un mar inainte sa te bagi seara in pat, impiedici un
Despre pere se stie ca sunt cunoscute de foarte mult timp si ca sunt cultivate pe spatii extinse, atat in Europa, cat si in Asia. Datorita proprietatilor si continutului de vitamine, minerale si fibre
Sosul de soia este un condiment care se pregatea initial din miso, o pasta fermentata facuta din boabe de soia. Se foloseste cu precadere in bucatariile din estul si sud-estul Asiei. O lingura de sos
Originea zmeurei nu este cunoscuta cu exactitate. Se crede ca provine de undeva de prin Asia si ca a fost adusa in Europa acum cateva milenii. Cel mai cunoscut sortiment are o nuanta de rosu-roz. Hibr
Dintii sunt facuti sa reziste o viata, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa le acordam atentia cuvenita. Asa cum sistemul nostru digestiv depinde de regimul alimentar, asa si cavitatea bucala este in
Din timpuri stravechi, fisticul a fost privit drept un simbol al sanatatii. Se dezvolta foarte bine in zone cu climat fierbinte si uscat, iar in prezent se cultiva pe spatii mari in China, Siria, Turc
Doctorii si nutritionistii ne recomanda sa consumam cat mai des orez ca sa fim energici si sa evitam aparitia anumitor probleme de sanatate, mai mult sau mai putin grave. Datorita faptului ca are mult
Mazarea este cunoscuta si consumata de foarte mult timp, in timpul Evului Mediu mazarea uscata fiind chiar alimentul de baza pentru populatia saraca. Abia in secolul al XVI-lea a devenit populara si m
Se spune ca un mar pe zi tine doctorul la distanta. Conform unor nutritionisti, marul ar trebui inlocuit cu banana, intrucat contine mult mai multe vitamine si nutrienti decat marul, fiind asadar o su
Despre sfecla rosie se poate spune ca este un adevarat depozit de vitamine si minerale, fiind, asadar, foarte buna pentru organismul nostru. In principal, sfecla rosie contine: magneziu, potasiu, zinc
Piersicile sunt nu doar un fruct estival, ci si o sursa de sanatate, proprietatile lor fiind cunoscute inca din timpul vechilor asiatici. O piersica mare = 17 gr de carbohidrati, 3 gr de fibre, 333 mg
Data viitoare cand mergi la supermarket, nu uita sa pui in cosul de cumparaturi si niste masline. De ce? Pentru ca sunt sanatoase! Nu degeaba maslinele negre si verzi sunt nelipsite din dieta meditera
Pomelo este cel mai mare fruct citric si provine din tarile Asiei de Sud-Est. Plantatii de pomelo se gasesc cu precadere in Asia si in Florida si Israel. Pomelo este o sursa de: fibre, vitamine (B, C)
Ridichea se gaseste pe tarabele din piata pana toamna tarziu. Neagra, rosie sau alba, este folosita cu precadere in diverse retete de salate, dar poate fi consumata si cruda (cu putina sare ori fara).
In Antichitate, telina era apreciata de greci datorita proprietatilor sale medicinale, fiind recomandata inca de pe atunci pentru tratarea infectiilor, a inflamatiilor si a hipertensiunii. Telina este
Susanul este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume. In medicina, de exemplu, este folosit de mai bine de trei milenii. Femeile din Babilonul Antic pregateau o mixtura de susan cu miere d
Cel mai adesea citim pe internet sau vedem la televizor materiale despre alimentatia sanatoasa, despre cat de bune / nocive sunt unele produse, despre ce inseamna sa ai grija la ce mananci etc. Toate
Vanilia este cunoscuta de foarte mult timp. Aztecii si mayasii o foloseau pentru a prepara tot felul de bauturi medicinale. In timp, dupa multe cercetari, s-au descoperit si alte beneficii ale vanilie
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale v...
»
citeste
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor a...
»
citeste
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul,...
»
citeste
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deose...
»
citeste
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau...
»
citeste
Ai auzit vreodata de dieta olandeza? Ti-a fost recomandata, dar nu ai incercat-o pana acum? Ei bine, este momentul sa faci cunostinta cu ea. In primul rand, dureaza doar o saptaman...
»
citeste
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa...
»
citeste
Stabiliti o lista a invitatilor si interesati-va daca unii ar necesita prepararea unor meniuri speciale.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Piper Szechuan
Piperul Szechuan (Sichuan) isi trage numele de la o provincie din China, unde este des utilizat in b...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
cartea ''slabire rapida mentinere...
ulei
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate=' and x=x
fortificate='
Ustensile bucatarie legume
spray ulei vegetal
vegetal
frisca albus
preparata
iod'A%3D0
specii pesti oceanici' and...
Sfaturi culinare utile "
preparate culinare dominicane bucataria dominicana bucataria dominicana retete tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul despre dieta olandeza dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline